Vorige week las ik het rapport ‘Klein heeft de toekomst in het vastgoed’, een sectorprognose over vastgoed van ABN AMRO. Hieruit blijkt dat ook de vastgoedsector wordt geraakt door de coronacrisis. Wat valt verder op? Vooral grote vastgoedlocaties worden getroffen; de vraag naar kleinere kantoren en winkels blijft stabiel. Voor Briqwise is dat goed nieuws, want we zetten in ons aanbod voor vastgoedfinanciering juist in op die kleinere en middelgrote gebouwen.
In dit blog vat ik de belangrijkste punten uit het rapport voor u samen. Wilt u het hele rapport downloaden en lezen?
Leegstand grote kantoren door thuiswerken
Sinds de coronamaatregelen, vanaf maart 2020, werkt Nederland op grote schaal thuis. Het gevolg hiervan is dat veel kantoren (vrijwel) leegstaan. Doordat tegelijkertijd de werkloosheid oploopt, wordt de behoefte aan kantoorruimte nog kleiner. Dit heeft een negatief effect op de waarde van het vastgoed.
Vooral perspectief voor kleine winkels in buurtcentra
Winkelvastgoed zit al langer in de verdrukking. Vooral de opkomst van online shoppen is een bedreiging voor fysieke winkels. De coronacrisis heeft dit proces versneld. ‘Funshoppen’ is door de maatregelen niet of beperkt mogelijk en stadsbezoek wordt sowieso ontraden. Voor veel winkels die het al moeilijk hadden, is dit de nekslag.
Ook hier valt echter op dat er verschil is in locatie en type winkel. Kleinere winkels in buurten en wijken doen het aanzienlijk beter dan grote winkels in het stadscentrum. Ook hier geldt dat winkels die levensmiddelen verkopen, beter blijven draaien dan winkels voor schoenen of kleding. Supermarkten doen het bovengemiddeld goed en hebben in commerciële zin geprofiteerd van de crisis.
Logistiek vastgoed zit in de lift
Logistiek vastgoed vaart juist wel bij de crisis. De omzet van onlinedetailhandel is in het afgelopen jaar ruim 40% gestegen ten opzichte van 2019. Het effect van de terugval in import en export op logistieke en industriële gebouwen waar goederen worden opgeslagen, is beperkt gebleven.
Woningmarkt
Tot slot de woningmarkt. Door het grote woningtekort, blijft de vraag naar huurwoningen onverminderd hoog. Wel zijn er regionale verschillen. In de grote stad is sprake van stagnatie of terugval, doordat expats en toeristen in deze periode wegblijven; elders blijven de prijzen stijgen.
De prijzen van koopwoningen blijven over de hele linie hard stijgen.
Investeren in klein vastgoed heeft de beste vooruitzichten
Conclusie: ABN AMRO verwacht dat de waarde van het Nederlandse vastgoed dit jaar met 4 procent daalt en in 2022 licht herstelt, met 1,5 procent. Kleinere gebouwen doen het veel beter dan grote. Vooral kleinere kantoren, kleinere winkels in buurtcentra en logistieke en industriële gebouwen hebben een goed perspectief.