Veel landbouwers willen grond (bij-)kopen, meestal voor areaaluitbreiding of bedrijfsopvolging. Investeerders kunnen de grondaankopen via Briqwise financieren met het land als onderpand. Bezit van landbouwgrond kent voor de eigenaar een aantal belastingvoordelen die voor andere bezittingen niet gelden. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden.
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Landbouwgrond in box 3
Het bezit van landbouwgrond is door de belastingdienst in box 3 onder “overige bezittingen en beleggingen” ondergebracht. Het rendement van landbouwgrond bestaat uit waardevermeerdering en de agrarische opbrengst van het land, of pachtopbrengst als het land wordt verpacht. Pachtopbrengst en agrarische opbrengst zijn meestal relatief laag ten opzichte van de vrije verkoopwaarde, die door de jaren heen voortdurend is gestegen. Door deze waardestijging ontstaat een “indirect” rendement, maar dat is niet zeker natuurlijk. Voor bezittingen in box 3 gaat de belastingdienst in beginsel uit van een fictief rendement dat voor landbouwgrond hoger ligt dan wat het in de praktijk meestal reëel opbrengt.
Een voordeel is dat de waardestijging van landbouwgrond niet wordt meegeteld door de belastingdienst. De overheid bevordert op die manier de voortzetting van familiebedrijven zoals landbouwbedrijven, en belast de waardeverandering van agrarische grond niet zolang het in gebruik blijft als landbouwgrond. Deze uitzondering heet de landbouwvrijstelling. Het uiteindelijke rendement van de grond kan daardoor natuurlijk hoger worden.
Belasting bij verkoop van landbouwgrond
Bij de verkoop van landbouwgrond komen verschillende belastingen kijken. Over het algemeen worden inkomsten uit de verkoop van landbouwgrond belast als landinkomen. Deze belasting kan variëren, afhankelijk van het type land en het gebruik daarvan. Daarnaast is er registratiebelasting en btw. De registratiebelasting wordt geheven op de aankoop én verkoop van de grond en kan worden berekend op basis van de kadastrale waarde of de marktwaarde van de grond. De btw wordt alleen toegepast als de verkoop van de grond wordt beschouwd als levering van goederen. In sommige gevallen zijn er belastingvoordelen mogelijk voor de verkoop van landbouwgrond, zoals vrijstelling van btw of de verlaging van de registratiebelasting.
Belasting bij aankoop van landbouwgrond
Wanneer iemand onroerende zaken koopt wordt daar in beginsel overdrachtsbelasting over berekend. Bij het aankopen van landbouwgrond geldt echter vrijstelling van overdrachtsbelasting. De vrijstelling geldt wanneer de grond door een landbouwer wordt gekocht. Deze moet er na de aankooptransactie nog minimaal 10 jaar beroepsmatig landbouwactiviteiten op (laten) verrichten. De koper hoeft de grond niet zelf als landbouwgrond te exploiteren, hij mag de grond bijvoorbeeld ook verpachten. De pachter moet de grond dan wel landbouwmatig blijven gebruiken. Voor de registratiebelasting geldt geen vrijstelling bij de aankoop.
Landbouwgrondvrijstellingen
Er zijn in de belastingwetgeving dus twee vrijstellingen voor landbouwgrond. De vrijstelling voor de overdrachtsbelasting is voorwaardelijk en kent een tijdsbepaling. De overdrachtsbelasting moet alsnog worden betaald als de professionele agrarische exploitatie niet ten minste 10 jaar wordt voortgezet. Op deze regel geldt een uitzondering als de overheid de grond voor natuurdoeleinden bestemt. De tweede vrijstelling laat de waardebepaling van landbouwgrond dus buiten de belastingdienst. Ook hier moet de grond bedrijfsmatig geëxploiteerd blijven.
Ook voor particuliere beleggers interessant
In een tijd dat particuliere beleggers op zoek zijn naar investeringsmogelijkheden, zou een investering in landbouwgrond een alternatief voor een spaardeposito kunnen zijn. Ook particulieren krijgen het voordeel van de landbouwvrijstellingen. Ze moeten dan wel bij de aankoop de grond in gebruik geven aan een professionele landbouwer. Deze agrarische grond moet vervolgens gedurende ten minste tien jaar in het professionele landbouwbedrijf in gebruik blijven.
Toekomst belasting landbouwgrond: box 3 wordt aangepast
Nu de belastingdienst box 3 wil veranderen is, is het de vraag of de belastingvoordelen voor landbouwgrond stand zullen houden. Box 3 gaat momenteel nog uit van fictief rendement, maar er zijn plannen om vanaf 2026 meer uit te gaan van reëel rendement, het rendement dat daadwerkelijk met de grond is behaald. Deze zogenaamde “aanwasbelasting” wordt dan een belasting over het werkelijke totale rendement: daar wordt dan ook de waardeontwikkeling van de grond bijgerekend.
Investeren in landbouwgrond heeft voor de financierder geen belastingconsequenties
Investeerders die via het platform van Briqwise landbouwgrond willen financieren, hebben in feite niets te maken met de grond zelf. De grond dient alleen als stabiel en betrouwbaar onderpand voor een hypothecaire lening aan een agrarisch ondernemer die grond wil kopen om bijvoorbeeld zijn grondareaal uit te breiden. De investeerder koopt dus geen grond en heeft daardoor met de specifieke belastingregels niets te maken.