In dit artikel bespreken we uitvoerig hoe een zakelijke hypotheek voor je onderneming in zijn werk gaat. Heb je behoefte aan meer informatie? In ons uitgebreide kennisartikel leer je alles wat je moet weten over zakelijk geld lenen voor vastgoed voor je onderneming. Kom je begrippen tegen die je niet helemaal snapt, dan raden we je aan om gebruik te maken van onze handige begrippenlijst.
Wat is het verschil tussen een hypotheek en een lening?
Een hypotheek of een lening aangaan, heeft in de beide gevallen als resultaat dat je onderneming vreemd vermogen van een derde partij ter beschikking krijgt. Toch zijn er ook grote verschillen tussen beide vormen van financiering. De twee belangrijkste zijn het onderpand en het financieringsdoel.
Onderpand
Een gewone lening heeft meestal geen onderpand. De hypotheek daarentegen heeft dat per definitie wel. Wanneer een maandbedrag niet kan worden betaald, dan kan het onderpand worden verkocht met als doel om de resterende lening af te lossen.
Financieringsdoel
In de regel is het doel waarvoor je de lening gebruikt in principe vrij. Tenzij anders bepaald, kun je dus met het geld van de lening elke aankoop voor je onderneming doen. Hetzelfde geldt voor een hypothecaire financiering, hoewel dit in de praktijk vaak wordt gebruikt voor de aankoop (of verbetering) van een pand.
Wat bepaalt de hoogte van een zakelijke hypotheek
Hoeveel je kunt lenen hangt van meerdere factoren af. De eerste factor is het zakelijke vastgoed dat je wilt kopen. Bij de meeste financiers kun je tot een maximaal percentage van de waarde van het vastgoed lenen. De rest van dit bedrag moet je met eigen geld betalen. Het bedrag dat je zelf moet inleggen is de eigen inbreng.
De hoogte van de hypotheek wordt ook bepaald op basis van de cashflow. Na het afsluiten van de hypotheek moet de maandlasten uiteraard worden opgebracht. De financier zal je geen lening willen verstrekken van een zodanige hoogte dat het terugbetalen moeilijk of onmogelijk is voor je bedrijf.
De kosten van een zakelijke hypotheek
Een zakelijke hypotheek afsluiten, brengt enkele kosten voor jouw onderneming met zich mee
De rente
De belangrijkste kostenpost, die aan een zakelijke hypotheek is verbonden, is de rente. De rente is een variabele kostenpost. Dat wil zeggen dat de hoogte van de rente voor de ene onderneming anders kan zijn dan voor de andere. Dit is sterk afhankelijk van meerdere factoren, die je als ondernemer (deels) zelf in de hand hebt.
Bij Briqwise heb je de belangrijkste factor helemaal zelf in de hand. Dat is het zakelijke vastgoed dat je wilt financieren. Is dit vastgoed solide? Dan kun je bij Briqwise van flexibele voorwaarden en een aantrekkelijke rente genieten.
Daarnaast kun je door een hoge eigen inbreng ook het rentepercentage laten zakken. Daardoor daalt de loan-to-value en dus ook het risico voor de kredietverstrekker, die jou het geld leent voor de aankoop van het vastgoed. Dit heeft meestal als effect dat het rentepercentage daalt en de voorwaarden flexibeler worden. Een ervaren ondernemer zijn of groene cijfers op de balans hebben staan, zijn eveneens factoren die het rentepercentage positief voor jou kunnen beïnvloeden.
Wil je meer weten over de factoren, die de rente en de voorwaarden bij Briqwise bepalen? Bekijk dan zeker eens deze pagina.
Bijkomende kosten
Naast de rente zijn er nog enkele andere kosten, die aan het afsluiten van een zakelijke hypotheek zijn verbonden. De belangrijkste hiervan zijn de taxatiekosten, de 8% overdrachtsbelasting voor bedrijfspanden, de onroerendezaakbelasting (OZB) en de notariskosten. In tegenstelling tot de rente moet je deze kosten bij het aankopen van het pand betalen.
De looptijd en afbetaling
Een zakelijke hypotheek heeft een looptijd van meerdere jaren. In de regel is de looptijd van een hypotheek een heel stuk langer dan die van een zakelijke lening. De zakelijke lening heeft een looptijd van maximaal 10 jaar. Bij een hypotheek zie je soms wel een termijn van 20 jaar of langer. De meeste zakelijke hypotheken hebben een looptijd tussen de 15 en 25 jaar.
De aflossing van een hypotheek hangt sterk af van de voorwaarden, die je hypotheekverstrekker stelt. Sommige financiers verplichten je om maandelijks af te lossen terwijl andere, zoals bijvoorbeeld Briqwise, je de keuze geven hoeveel je wilt aflossen op je zakelijke hypotheek. Daarnaast kun je bij Briqwise ook altijd 100% boetevrij aflossen.
Bij wie kun je een zakelijke hypotheek afsluiten?
De meeste ondernemers denken meteen aan de bank wanneer ze een zakelijke hypotheek willen afsluiten. Toch is dit voor veel bedrijven niet de beste financier, zeker niet wanneer je een startende ondernemer bent. Vaak stelt de bank hele strenge voorwaarden met een strikte aflossingsdruk en behoort boetevrij aflossen niet tot de mogelijkheden. In veel gevallen kun je zelfs helemaal geen zakelijke hypotheek bij de bank afsluiten, wat natuurlijk een domper op je vastgoeddroom is.
De bank is echter niet de enige plaats waar je een zakelijke hypotheek kunt afsluiten. Bij alternatieve financiers zoals Briqwise kun je namelijk ook een zakelijke hypotheek afsluiten om vastgoed voor je onderneming aan te schaffen. Indien je solide vastgoed hebt, krijg je bij Briqwise – ook als startende ondernemer – gunstige voorwaarden en een aantrekkelijke rente.
Heb je nog vragen over het aangaan van een zakelijke hypotheek bij Briqwise? Neem dan via de contactpagina vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag met al jouw vragen zo snel mogelijk verder.
Wie financiert vastgoed?
Jouw vastgoed wordt gefinancierd door een private investeerder in plaats van door een bank. De hypotheekakte passeert bij de notaris en u betaalt rente en aflossing aan de investeerder.
Hoeveel eigen geld voor bedrijfspand?
Eigen geld inbrengen bedrijfspand. Met een zakelijke hypotheek op je bedrijfspand, kan je meestal niet 100% van de waarde van het pand financieren. In de regel willen geldverstrekkers dat je minimaal 25% aan eigen geld inbrengt van het leensom.
Hoe financier je een bedrijfspand?
Aan een zakelijke hypotheek zit je 10 tot 20 jaar vast en bij alternatieven kan de looptijd 5 jaar zijn. Net als bij een zakelijke hypotheek financieren alternatieve vormen maximaal 75% van het aankoopbedrag van een bedrijfspand. Je hebt eigen geld nodig om de rest te betalen of je boort een extra geldbron aan.
Waarom vastgoed financieren?
Er zijn verschillende redenen om een vastgoedfinanciering af te sluiten. Zo kan je als belegger besluiten om te beleggen in vastgoed, omdat je rendement wilt maken op jouw vermogen. Als ondernemer kan je op zoek zijn naar een vastgoedfinanciering, bijvoorbeeld voor de aankoop van een beleggingspand.
Wat is een vastgoedfinanciering?
Vastgoedfinanciering is een manier om zakelijk vastgoed, bijvoorbeeld een bedrijfspand, aan te schaffen met behulp van externe financiering (meestal een lening). Het aan te schaffen pand dient hierbij als onderpand en staat garant voor de lening.