Dit artikel is geschreven door Hans Niewenhuis, o.a. eindredacteur NYSE | Euronext. Hans schrijft maandelijks een column over de ontwikkelingen op het gebied van vastgoedfinancieringen.
Dat de financieringswereld de laatste jaren steeds gecompliceerder is geworden, hoeven we een intermediair natuurlijk niet te vertellen. Ondernemers zelf komen er niet zo makkelijk meer uit als ze een haalbare financiering zoeken. Door het grote en diverse aanbod, en aan de andere kant de vele regels en eisen van de verschillende financiers, is het vakwerk geworden om de juiste partij te vinden die de juiste financieringsconstructie aanbiedt.
De intermediair voldoet in die behoefte en kan door het combineren van zijn kennis van het bedrijf en van de financieringsmarkt tot de beste oplossing komen. Hij levert kortom maatwerk.
De non-bancaire financieringsmarkt
Een reden waarom de financieringsmarkt zo complex is geworden, is omdat er zoveel financieringsvormen zijn bijgekomen. Een intermediair blijft up-to-date en zorgt dat hij alle ontwikkelingen kent. De praktijk is wat weerbarstiger. Volgens de Stichting MKB Financiering blijkt na onderzoek dat de reguliere financiële adviesmarkt nog voor 60% naar bancaire financiering verwijst als best passende oplossing, en in MKB gespecialiseerde adviseurs voor 43%. Wel is er een beweging richting non-bancaire financiering gaande.
Die beweging zou best wat sneller mogen gaan, want non-bancaire financiering biedt grote voordelen. Banken zijn gebonden aan uitgebreide, ingewikkelde regels, die een financieringsverzoek eindeloos kunnen vertragen, waarbij de ondernemer lang in onzekerheid wordt gehouden. Het werken met private investeerders zorgt in veel gevallen voor eenvoudige en veel snellere procedures, zodat een deal in no-time kan worden gesloten.
Vastgoedfinancieringen
Als een intermediair de ondernemer naar een vastgoedfinanciering verwijst, kan de procedure uiterst efficiënt worden afgehandeld. Dat is voor alle partijen gunstig. Briqwise werkt transparant en doet in feite niets anders dan ondernemers met investeerders in contact brengen. Zij kunnen dan samen tot een deal komen. Het vastgoed van de ondernemer dient als onderpand en dat, gecombineerd met de condities die aan de lening zijn verbonden, geeft een grote mate van zekerheid. Omdat er geen banken in het spel zijn, wordt bijvoorbeeld het eerste hypotheekrecht aan de investeerder verstrekt. Ook wordt de loan to value bewust gelimiteerd, zodat de waarde van het pand in de praktijk nooit onder de waarde van de lening zal zakken. Natuurlijk onderzoekt Briqwise ook de kredietwaardigheid van de ondernemer en de waarde van het vastgoed grondig, maar ook dat kan snel worden afgehandeld.
Toegevoegde waarde van de voor de intermediair
Verwijzing naar Briqwise betekent een groot succespercentage. Door de gunstige condities die Briqwise aan een lening verbindt zijn er altijd voldoende belangstellende investeerders voor handen. Het bedrijfsvastgoed wordt op het platform als onderpand aangeboden en de financiering kan worden beklonken als ondernemer en investeerder het eens zijn over de condities. Intermediairs hoeven niet bang te zijn dat het financieringsverzoek niet zal worden ingewilligd wegens een tekort aan investeerders. Zelfs in economisch moeilijke periodes, zoals tijdens de coronacrisis, was er altijd genoeg belangstelling. Investeerders zien vastgoedfinanciering als een veilige manier om meer met hun geld te doen dan het op een slecht renderende spaarrekening te zetten. Ze zien in elk geval heil in de kracht van het MKB op de langere termijn. Als blijk van waardering voor intermediairs die hun klanten met Briqwise in contact brengen, keert Briqwise een aantrekkelijke aanbrengvergoeding uit.
Ben je op zoek naar een passende financiering voor jouw ondernemersdroom? Check direct of wij jou kunnen helpen. Binnen 1 minuut ingevuld, binnen 24 uur wordt er contact met je opgenomen.
Heb je zelf een suggestie of vraag voor Hans Niewenhuis? Laat het ons weten via info@briqwise.com.