Vastgoedmonitor: positieve ontwikkeling vastgoedsector

Table of Contents
Connect met ons
Transparent Facebook Icon
Transparent Linkedin Icon
Blijf op de hoogte van de laatste trends:
Gerelateerde artikelen

Het gaat goed met de vastgoedsector, ondanks de coronacrisis. De gemiddelde omzet is binnen een maand weer 1,1 procent omhoog gegaan en bij beleggers zelfs 15%. Ook de boekwaarde gaat over de hele linie omhoog. Vastgoedfinanciering verloopt het afgelopen jaar wel moeizamer, maar het kantelpunt lijkt zichtbaar, aldus de Vastgoedmonitor in maart 2021.

Vastgoedmonitor

De Vastgoedmonitor is een initiatief van USP Marketing Consultancy en Vakmedianet. Alle data van alle disciplines in de bouw-, installatie- en vastgoedsector worden samengebracht in één overzicht. Zo wordt onder meer duidelijk wat het effect is van COVID-19 op de bouwwereld en hoe het herstel zich ontwikkelt. Dit zijn de belangrijkste conclusies van maart 2021. 

De vastgoedsector blijft zich positief ontwikkelen

De gemiddelde omzetstijging was 2,2% en naar verwachting komt daar in april nog 1 procent bovenop. Beleggers zagen hun omzet stijgen van 22% in februari naar 37% in maart, vooral als gevolg van een toename van (grotere) projecten. Als er sprake is van een omzetdaling, dan komt dit meestal door verminderde huurinkomsten.

Boekwaarde portefeuille stijgt

Maar liefst 61% van de bedrijven ziet de boekwaarde van hun portefeuille stijgen. De stijging wordt vooral zichtbaar in de woning- en zorgsector. Retailbedrijven en kantoren hebben het een periode minder goed gedaan, maar ook daar wordt het sentiment positiever. Een teken dat het vertrouwen over de hele linie stijgt. 

Vastgoedfinanciering moeilijker door corona

Het financieren van vastgoed wordt bemoeilijkt door corona. Vooral financieringen voor retail, horeca en kantoor kampen met strengere eisen. Banken zijn zeer terughoudend. Toch lijkt er een verbetering zichtbaar ten opzichte van het begin van de crisis, als gevolg van de ruime beschikbaarheid van geld en de lage rente.

Waar is het lastig?  

Vooral herfinanciering van grotere winkelcentra en secundaire kantoren blijkt moeizaam te verlopen. Winkelcentra kunnen vaak niet op tegen de concurrentie van online shopping en een aantal dreigt dan ook failliet te gaan. Secundaire kantoren lopen aan tegen een afwachtende houding van banken, die een leegloop verwachten als gevolg van thuis- en hybride werken.