Wat beweegt investeerders om zakelijke hypotheken voor ondernemers te financieren? We vragen het Rob en Marina (die liever niet bij hun echte naam genoemd willen worden), twee oud-horecaondernemers die begin vorig jaar hun eerste deal via Briqwise sloten.
Rob: “Allereerst zochten we een veilige manier om rendement op ons vermogen te maken. We hebben veel om ons heen gekeken en vergeleken, en hier hebben we vertrouwen in. Dat we op deze manier ook een ondernemer wat vooruit kunnen helpen, is een mooie bonus.”
Hemel en aarde bewegen voor een zakelijke hypotheek
Het is voor Rob en Marina niet moeilijk om zich voor te stellen waar een ondernemer tegenaan loopt. “Wij hebben in hetzelfde schuitje gezeten. Ik weet nog goed hoeveel moeite het ons dertig jaar geleden heeft gekost om een zakelijke hypotheek los te peuteren bij onze bank.
Twee goed lopende horecagelegenheden hadden we, allebei in een gehuurd pand. Na twaalf jaar hadden we een kooppand gevonden waarin we ze op een unieke manier konden samenbrengen. Uiteindelijk is het gelukt, maar we moesten bij de bank hemel en aarde bewegen om het voor elkaar te krijgen. Het pand is nog steeds in ons bezit en het is in de loop der jaren natuurlijk alleen maar meer waard geworden.”
Marina vult aan: “Wij vonden het toen al lastig, maar in deze tijd is het voor een ondernemer nagenoeg onmogelijk om een hypotheek te krijgen. We weten het van dichtbij, want een neef van ons is er vorig jaar eindeloos mee bezig geweest. Die hebben we wel een beetje geholpen, maar…” Rob vult aan: “…een grote lening verstrekken aan familie doen we liever niet. Dan ben je er hoe dan ook toch emotioneel bij betrokken en als er dan iets onverwachts gebeurt, wordt het moeilijk daar zakelijk mee om te gaan.”
Op de bank gaat je geld dood
Het idee om iets te doen op het gebied van vastgoedfinanciering, sprak Rob en Marina echter wel aan. Rob: “Op de bank gaat je geld langzaam dood, zeg ik altijd. We hebben overwogen om te gaan beleggen en dat ook een jaar of twee voorzichtig geprobeerd, maar dat beviel ons niet.” Marina vult aan: “Het past gewoon niet bij ons. Je moet de beursontwikkelingen volgen van dingen waar je eigenlijk helemaal geen interesse in hebt. Dat kan je natuurlijk wel uitbesteden, maar dat leek ons ook niet wat. De advieskosten zijn best hoog en het hele beleggingsgebeuren vinden we wat ondoorzichtig.”
Rob: “We waren er niet meer actief mee bezig, toen we bij toeval op een verjaardag hoorden over het platform van Briqwise. Dat klonk meteen interessant. We legden contact en daarna is het balletje heel snel gaan rollen. Het verhaal is heel transparant en de constructie zit stevig in elkaar. Dat geeft veel vertrouwen. Dat je zelf een vastgoedobject kunt uitkiezen, spreekt ons ook aan. Dan heb je toch het gevoel dat je invloed hebt op waar je je geld in steekt. Wij weten uit ervaring hoe belangrijk locatie is voor de waarde van je vastgoed, dus daar hebben we bij de keuze van het pand extra op gelet. Daarnaast geeft het eerste recht op hypotheek ons een grote zekerheid.”
Je blijft flexibel
“Wat ik persoonlijk extra aantrekkelijk vind, is dat je flexibel blijft”, zegt Rob tot slot. “Blijkbaar zit die behoefte toch in je, als ondernemer. Als we opeens weer wat in ons hoofd halen en over ons geld willen beschikken, dan kunnen we de akte overdragen aan een andere investeerder.” Voorlopig denken Rob en Marina daar echter niet aan. Ze hebben zelfs al belangstelling getoond voor een tweede financieringsobject. Marina lacht: “Haha, ja klopt. Als je maandelijks die bedragen ziet binnenkomen op je bankrekening, geeft dat natuurlijk ook weer nieuwe mogelijkheden.”