Zelf vastgoed beheren, uitbesteden of Briqwise?

Table of Contents
Connect met ons
Transparent Facebook Icon
Transparent Linkedin Icon
Blijf op de hoogte van de laatste trends:
Gerelateerde artikelen

Voor degenen die niet bekend zijn met beleggen in onroerend goed, kan het idee om dit te doen verleidelijk zijn door dit simpel sommetje:

Huurinkomsten – (hypotheek + kosten) = winst

Wat niet vaak wordt meegewogen in de bovenstaande formule, is het feitelijke beheer van onroerend goed – of wat men verhuurdersplichten zou kunnen noemen. Dan ziet het sommetje er ineens zo uit:

Huurinkomsten – (hypotheek + kosten + (persoonlijk / extern uurtarief * tijd in uren kwijt aan beheer) = winst

Op het eerste gezicht lijkt het beheren van een eigendom misschien een makkie. Vergist u zich niet: in de praktijk genereert het beheren van vastgoed inkomsten, maar zeker geen passieve. Het zoeken naar huurders om de huizen te leasen, het najagen van huurbetalingen en het aanpakken van het onderhoudsaspect kan ronduit tijdrovend zijn, zo niet overweldigend. Beleggers moeten echt alle factoren in overweging nemen voordat ze beslissen wat ze moeten doen met betrekking tot vastgoedbeheer versus eigen beheer.

Daarentegen kun je met Briqwise een passieve inkomst genereren (lees hier meer over hoe dit precies werkt). Hier komen we zo op terug. Eerste leggen wij u graag de voor- en nadelen van vastgoedbeheer en eigen beheer voor.

Vastgoedbeheer versus eigen beheer

Of men nu eigenaar is van onroerend goed of geïnteresseerd is in het kopen van een onroerend goed, voor beide gevallen zijn er twee hoofdzakelijke opties voor het beheer. Zo kan men het vastgoed zelf doen (zelf beheren) of een externe professional (vastgoedbeheerder) aanstellen om voor het onroerend goed te zorgen. Welke de betere optie is, staat niet vast. Het hangt allemaal af van de omstandigheden van een individuele belegger.

Om deze vraag het beste aan te pakken, lijkt het ons verstandig om de voor- en nadelen van beide scenario’s te schetsen. Waarna de uiteindelijke beslissing aan de belegger is. 

Let op: dit is geen advies.

De voordelen van eigen beheer

Het beste aan eigen vastgoedbeheer is het besparen op beheerkosten. En voor degenen die geloven grip op de zaak, zal het hen goed uitkomen eigen beheer te verkennen. 

Eigen beheer van het vastgoed betekent ook meer inspraak hebben in de selectie van huurders. De verhuurder kan de aanvraagformulieren persoonlijk beoordelen en met de potentiële huurders spreken. Omdat het eigendom van hen is, zullen ze extra moeite doen om ervoor te zorgen dat het wordt verhuurd. 

De nadelen van eigen beheer

Ondertussen kunnen vastgoedbeheerders met meerdere te beheren eigendommen mogelijk niet altijd de hoogste prioriteit geven aan acute aandachtspunten.

Het beheren van een onroerend goed is niet bepaald gemakkelijk. Het vereist een flinke dosis inzet van de eigenaar vanwege de noodzaak om constante managementtaken uit te voeren, zoals het achtervolgen van late betalingen, het waarborgen van het welzijn van de huurders, het uitvoeren van regelmatige inspecties, enzovoort.

Een ervaren vastgoedbeheerder beschikt over actuele, essentiële informatie die nodig is om het bedrijf soepel te laten verlopen. Afhankelijk van de ervaring van de belegger kan dit hen ervan weerhouden weloverwogen beslissingen te nemen, wat niet alleen gevolgen kan hebben voor hun inkomsten, maar ook juridische implicaties kan hebben.

Vastgoedbeheerders hebben toegang tot een schat aan vastgoedbronnen die essentieel zijn voor een effectieve marketing van het vastgoed. Dit is niet iets dat je kunt zeggen van eigen beheer, wat uiteindelijk van invloed kan zijn op het huurrendement.

De voordelen van vastgoedbeheer

Een vastgoedbeheerder kan een extra kostenpost zijn op de lijst met overheadkosten, maar één van hun grootste verkoopargumenten is dat ze het werk gemakkelijker maken en de stress voor investeerders minimaliseren. Betrouwbare vastgoedbeheerders snappen de markt en kennen de fijne kneepjes van het vastgoedbeheer.

Emotie blijft een mens eigen obstakel en kan eigenaren in de weg zitten als het gaat om het omgaan met kritieke situaties. Zo kunnen investeerders vastgoedbeheerders vertrouwen met het omgaan met afwijkende huurdersgedrag of het managen van verhuurdersplichten.

Vastgoedbeheerders houden meestal toezicht op het beheer van een gehele vastgoedportfoilio, wat er meestal toe leidt dat velen van hen professionele onderhoudsdiensten aanbieden. Dit vervult de behoefte om werkzaamheden uit te besteden wanneer zich (telkens) een probleem voordoet. Uiteindelijk is een goed onderhoudsbeheer aanbod een goed uitgangspositie voor een positief eindresultaat.

Hier een overzicht van managementtaken die een vastgoedbeheerbedrijf uit handen kan nemen:

  • Zij zorgen voor het vinden en plaatsen van huurders in de vastgoedbelegging.
  • Zij nemen de nood- en reparatieoproepen van de huurders aan.
  • Samen met de klusjesmannen stemmen ze de reparatie af.
  • Ze voeren regelmatig woninginspecties uit om ervoor te zorgen dat de huurders goed voor hun units zorgen.
  • Ze treden op tegen de huurders als ze de huur niet betalen of zich niet houden aan de voorwaarden van het contract.
  • Indien nodig regelen zij het ontruimingsproces.
  • Ze innen de maandelijkse huur en storten deze op de rekening van de verhuurder.

De nadelen van vastgoedbeheer

Een hoop werkzaamheden en daarvoor krijgen ze een maandelijks bedrag. De complexiteit van een dergelijk operatie kan behoorlijk in de kosten gaan zitten. Voor beginnende beleggers is het maar net de vraag of het dan wel voldoende rendeert. Daarbij missen zij de lessen van het vak door er zelf niet mee bezig te zijn, waardoor de op langere termijn afhankelijk worden van een dergelijk externe dienstverlener. Dit maakt het vaak lastiger om uw rendement te beïnvloeden. 

Briqwise: innovatie in vastgoedfinancieringen

Het Briqwise platform brengt ondernemers en investeerders samen. De ondernemer wil graag vastgoed kopen of een financiering afsluiten met vastgoed als onderpand. Tegen aantrekkelijke flexibele condities én betaalbare rente. De investeerder zoekt een veilige en betrouwbare manier om een mooi rendement te maken op zijn vermogen.

Het voordeel van deze constructie is dat het vastgoedbeheer bij een betrokken ondernemer komt te liggen. Als investeerder houd je afstand van de verhuurdersplichten en vang je een solide rendement door een ondernemersdroom waar te maken. 

Briqwise brengt de partijen bij elkaar. Is er een positieve match dan leent de investeerder zijn geld uit aan de ondernemer met het vastgoed als onderpand. Briqwise ontzorgt beide partijen en regelt een vlotte en transparante afwikkeling van financiële, juridische en administratieve processen. Van begin tot eind. Zonder tussenkomst van een bank en zonder tijdrovend gedoe. 

De ondernemer ontvangt op deze manier eenvoudig en vaak binnen enkele dagen een financiering met aantrekkelijke flexibele voorwaarden en een betaalbare rente. De investeerder is op zijn beurt verzekerd van een belegging met een laag risico en kan uitzien naar een hoog rendement. 

Kortom, winst voor beide partijen.

Vastgoedfinanciering voor ondernemers

Overweegt u, net als Jessica, met het uitbouwen van uw bedrijf naar een eigen vastgoed groeiportfolio toe te werken? Vraag dan vandaag nog een vastgoedfinanciering aan voor uw situatie en ontvang binnen 24 uur antwoord. 

Vastgoedfinanciering voor investeerders

Behoefte aan een fixed income product in uw beleggersportfolio, met als vereiste dat het geen doe oplevert? Meldt u dan aan en ontvang vrijblijvend ons actuele aanbod van te financieren objecten. Hierdoor krijgt u toegang tot het informatiememorandum, taxatierapporten en andere relevante documentatie.