Een bankencrisis brengt financiering niet zomaar in gevaar

Table of Contents
Connect met ons
Transparent Facebook Icon
Transparent Linkedin Icon
Blijf op de hoogte van de laatste trends:
Gerelateerde artikelen

Dit artikel is geschreven door Hans Niewenhuis, o.a. eindredacteur NYSE | Euronext. Hans schrijft maandelijks een column over de ontwikkelingen op het gebied van vastgoedfinancieringen.

Op gezette tijden ontstaat er een crisis in de politiek, de economie, de financiële wereld of in alle drie tegelijk. Plotseling lijkt niets meer normaal, ontstaat er paniek en weet niemand meer wat hij moet doen of kan verwachten. De spanning stijgt totdat er enig zicht ontstaat op de ernst van de crisis, de achtergrond en de mogelijke gevolgen. Concrete gevolgen voor ondernemers laten vaak langer op zich wachten en zijn moeilijk voorspelbaar.  

Schrikreacties  

De dreiging van een mogelijke bankencrisis, die ruim een maand geleden opkwam, bracht een onmiddellijk schrikreactie teweeg. Wat aanvankelijk alleen een Amerikaanse kwestie leek sloeg ook snel over naar Zwitserland en koersen van bankaandelen raakten in een duikvlucht. De paniek was vooral het gevolg van de bankencrisis van 2008, toen het hele systeem op zijn grondvesten trilde. Overheden moesten op grote schaal banken van de ondergang te redden door ze uit te kopen. De gevolgen voor ondernemers waren ernstig, want door de strenge eisen die voortaan aan de veiligheid van banken werden gesteld, werd de kredietverlening flink beperkt. Corona luidde in 2020 een hele reeks nieuwe financiële en economische crises in: vraag en aanbod raakten uit evenwicht, de leveringsketens werden verstoord, er ontstond plotseling inflatie door snel stijgende energie- en voedselprijzen, en wat lang voor onmogelijk werd gehouden: de rente begon flink te stijgen. Door de Oekraïne-inval rezen de energieprijzen steeds verder de pan uit.  

Open vragen 

Met die situatie moeten we het voorlopig doen, niemand kent het vervolg. Ondernemers proberen zich er een weg in te vinden: zal de rust ooit blijvend terugkeren? Hoe zullen de energieprijzen zich verder gaan ontwikkelen, zal de inflatie blijvend worden beteugeld, zullen de prijzen van belangrijke (bouw-) materialen stabiliseren? Hoe zal het personeelstekort zich ontwikkelen, hoe gaat de overheid acteren? Het blijven open, maar prangende vragen.  

De zoveelste crisis? 

Intussen lijkt de nieuwe bankenpaniek alweer wat geluwd, maar dat kan tijdelijk zijn. Is er nog meer rampspoed op komst? Dat is nog maar de vraag. Op bankproblemen wordt altijd onmiddellijk en fel gereageerd, om mogelijke escalaties te voorkomen en het vertrouwen in het financiële systeem niet aan te tasten. Centrale banken en overheden willen koste wat kost een bankrun voorkomen, die zomaar op de hele sector kan overslaan. Het is koorddansen, want teveel actie kan de paniek ook juist versterken. Vooralsnog lijken de snelle acties effect te hebben gehad. Een paar Amerikaanse banken waren het slachtoffer van de snel stijgende rente geworden. De problemen bij Credit Suisse waren vooral te wijten aan de bank zelf, en sudderden al langere tijd. Andere Europese banken lijken de stress te weerstaan.  

Redenen tot zorg? 

Betekent dit het einde van de bankzorgen? Mocht de paniek met een sisser aflopen, dan nog is de aandacht weer eens op de gezondheidstoestand van de financiële sector gericht. Banken waren misschien weer net iets te scheutig kredieten gaan verlenen en schrikken nu weer terug. Het toezicht zal waarschijnlijk weer verstrakken. Moeten ondernemers zich nu nieuwe zorgen maken om financieringsmogelijkheden? 

Vastgoedfinancieringen blijven een betrouwbare oplossing 

De banken hadden sinds de kredietcrisis hun kredietkraan naar het MKB al grotendeels dichtgedraaid. Particulieren en alternatieve financiers zijn al vanaf dat moment bezig dat gat op te vullen. Met name degelijke vastgoedfinancieringen blijken maar beperkt beïnvloed door de economische conjunctuur. Zo hebben de financieringen van Briqwise alle afgelopen crisisperioden zonder kleerscheuren doorstaan. Hoe somber de krantenkoppen ook waren, er zijn altijd voldoende investeerders geweest die in de financieringsbehoeftes van ondernemers wilden voorzien. Die bereidwilligheid is dus gelukkig niet afhankelijk van het wel en wee van banken. Als banken hun kredietvoorziening terugschroeven, nemen particulieren die rol graag over.  

Financieringen met een goede propositie 

Daar zijn een paar redenen voor. Investeerders weten dat ze bij Briqwise een hoge mate van bescherming van hun kapitaal genieten. Door het recht op eerste hypotheek en de gezonde LTV die bij een financiering hoort, vinden investeerders de risico-rendementsverhouding acceptabel. Bovendien garandeert Briqwise voor investeerders de betaling van de maandtermijnen. 

Een andere reden is dat de investeerders vaak zelf een achtergrond hebben als ondernemer. Ze bezitten zelf een bedrijf of hebben een onderneming gerund en verkocht. Ze snappen de markt en weten wat er bij ondernemen komt kijken. Hierdoor zijn ze flexibeler dan banken. Het grootste deel van onze investeerders vindt het bovendien prettig om andere ondernemers met een goede propositie te financieren. Dat geeft een extra persoonlijke dimensie aan hun vastgoedinvestering. Van geruchten over een bankencrisis schrikken ze niet snel terug. Ze hebben crises in alle soorten en maten meegemaakt en laten zich niet snel door een ver-van-mijn-bed-show uit evenwicht brengen.  

Mensenwerk 

Briqwise heeft het unieke contact tussen ondernemers en investeerders altijd met zorg gefaciliteerd. Briqwise is degelijk, snel en transparant. Er is bovendien geen duur grachtenpand als kantoor nodig. Op locatie van het onderpand een gesprek met de geldnemer en intermediair heeft veel meer toegevoegde waarde. Financieren blijft uiteindelijk mensenwerk en het team zet zich daarom in om zowel met de investeerders als met de ondernemers in een prettige sfeer samen te werken.  

Ben je op zoek naar een passende financiering voor jouw ondernemersdroom? Check direct of wij jou kunnen helpen. Binnen 1 minuut ingevuld, binnen 24 uur wordt er contact met je opgenomen. 

Heb je zelf een suggestie of vraag voor Hans Nieuwenhuis? Laat het ons weten via info@briqwise.com.