Met persoonlijk contact valt meer te bereiken

Table of Contents
Connect met ons
Transparent Facebook Icon
Transparent Linkedin Icon
Blijf op de hoogte van de laatste trends:
Gerelateerde artikelen

Dit artikel is geschreven door Hans Niewenhuis, o.a. eindredacteur NYSE | Euronext. Hans schrijft maandelijks een column over de ontwikkelingen op het gebied van vastgoedfinancieringen.

“Veel ondernemers die over financiering denken, weten niet goed waar te beginnen. Soms  schrikken ze van het gebrek aan persoonlijk contact dat ze aantreffen. Ze doen liever geen financieringsaanvraag bij een partij die uitsluitend online bestaat.”

Omdat Briqwise een goede band met zijn klanten hoog in het vaandel heeft, sprak ik met Quido Schaafsma, adviseur en mede-eigenaar van MKB Finanz, over het belang van persoonlijk contact tussen ondernemer en financiers. Hij ziet in het huidige digitaliseringstijdperk dat financieringsaanvragen steeds meer via de computer gaan, of via transactiebestanden met fintechs. “Veel ondernemers kennen niet alle mogelijkheden. Er is persoonlijk contact nodig om uit te leggen hoe de financieringsmarkt er uitziet, en dat als een ondernemer ‘nee’ krijgt van de huisbank dat niet per se erg hoeft te zijn. Dat er andere, niet bancaire partijen zijn die dan wel een ‘ja’ kunnen geven.” Schaafsma ziet zichzelf en zijn collega’s als local heroes: “We lopen in de netwerken rond waar vroeger de bankiers zaten: bij de plaatselijke voetbalclub, de ondernemersvereniging, in de winkelstraat. Ondernemers vragen of we eens met ze willen meedenken. Door zo’n open en vertrouwelijk contact horen we wat er speelt en kunnen we ze vaak snel en goed op weg helpen. We komen dan vaak bij een persoonlijke, transparante financier terecht, bij wie de ondernemer zich thuis voelt.”

Banken worden minder toegankelijk

Veel ondernemers zijn nog steeds geneigd om allereerst financiering bij een bank te zoeken. Banken zijn echter minder toegankelijk en afstandelijker geworden. Ze slanken af en hebben minder mensen in het veld, je moet ze via een algemeen nummer bellen. Dat maakt ondernemers onzeker. Banken hebben ook een andere risicohouding aangenomen en zijn voorzichtiger geworden. De ondernemer vindt dat vaak overdreven, vooral als hij gewoon elk jaar winst maakt. Een vertrouwde tussenpersoon kan beide partijen dan alsnog via het persoonlijke contact en met een goed onderbouwd verhaal bij elkaar brengen, maar kan de ondernemer ook op andere financieringsbronnen wijzen.

Eerlijk contact

Een voordeel van een betrokken financier als Briqwise, is dat die direct en eerlijk is, en alleen financiert als hij vertrouwen in de onderneming heeft. “Daarin spelen wij als tussenpersoon natuurlijk ook een rol. In sommige gevallen raden we een ondernemer zelfs af om sowieso een financiering aan te gaan, omdat we het onverantwoord vinden gezien de zwakke toestand van het bedrijf of omdat de ondernemer een achterhaald bedrijfsmodel hanteert. Zo’n eerlijkheid zien we nauwelijks bij financiers die via transactiebestanden, zonder de klant in de ogen te kijken, geld in de onderneming stoppen. We maken schrijnende gevallen mee waarbij een snelkrediet een onderneming verder de afgrond in heeft geduwd. Een ondernemer zelf kan het niet goed genoeg beoordelen. Die kenmerkt zich door wilskracht en trots en zal tot het bittere einde doorgaan. Als een financier goedkeuring geeft dan hapt hij graag toe.”

Vastgoedfinancieringen als alternatief

Zoals gezegd stellen banken soms voorwaarden waaraan niet voor elke ondernemer te voldoen valt. Bovendien zijn er ondernemers die na een slechte ervaring sowieso niet meer met een bank in zee willen en meteen naar een alternatief zoeken. “Wij geven in zo’n geval dus aan hoe het anders kan en zoeken naar maatwerk. Daarbij spelen de zekerheden die een ondernemer moet weggeven een rol, maar ook de rente die hij moet betalen, de snelheid waarmee een financiering kan worden geregeld, en in hoeverre hij privé verantwoordelijk moet zijn. Het heeft ook te maken met specialismen. Zo hebben vastgoedfinanciers een keur aan mogelijkheden, zoals vastgoedfinancieringen voor eigen gebruik of voor de verhuur aan derden. Met vastgoed als onderpand heb je als ondernemer een sterke uitgangspositie. Als je het vastgoed als zekerheid wilt gebruiken, dan is zo’n financieringspartij interessant.” De ondernemer kan kiezen. Hij kan met de lening zijn bedrijfsactiviteiten uitbreiden en de periode overbruggen tussen inkopen en verkopen, hij kan ook met de lening nieuw vastgoed aanschaffen, omdat er overwaarde op zijn bestaande vastgoed zit.  

Gemakkelijk en veelzijdig

Schaafsma vindt vastgoedfinanciering een gemakkelijke, veelzijdige manier van financieren die steeds populairder wordt. “Vastgoedfinancieringen groeien supersnel. Ze financieren tot zo’n 75 procent van het vastgoed, wat behoorlijk veilig is.” Natuurlijk is het niet voor elke onderneming geschikt, er blijven tenslotte risico’s, maar vaak past het wel heel goed. Een goede vastgoedfinancier is kritisch en bekijkt met de ondernemer hoe het bedrijf het meest bij de financiering is gebaat. “Als adviseurs zijn wij het daar overigens niet altijd mee eens, want sommige financiers schatten de financiële slagkracht van een ondernemer te hoog in. Ook hierin speelt het persoonlijke contact en die vertrouwensband een belangrijke rol. Een partij als Briqwise gaat daar zorgvuldig mee om. Ze zijn transparant, beoordelen de onderneming grondig, zijn gemakkelijk benaderbaar en geven duidelijkheid. Als je op die manier werkt voorkom je een hoop problemen.”

Ben je op zoek naar een passende financiering voor jouw ondernemersdroom? Check direct of wij jou kunnen helpen. Binnen 1 minuut ingevuld, binnen 24 uur wordt er contact met je opgenomen. 

Heb je zelf een suggestie of vraag voor Hans Nieuwenhuis? Laat het ons weten via info@briqwise.com.