Rendement op vastgoedfinancieringen maakt een hoop goed

Table of Contents
Connect met ons
Transparent Facebook Icon
Transparent Linkedin Icon
Blijf op de hoogte van de laatste trends:
Gerelateerde artikelen

Dit artikel is geschreven door Hans Nieuwenhuis, o.a. eindredacteur NYSE | Euronext. Hans schrijft maandelijks een column over de ontwikkelingen op het gebied van vastgoedfinancieringen.

We horen minder over inflatie de laatste tijd, het onderwerp lijkt een beetje uitgekauwd. De schrik is weg: absurde stijgingen zijn voorbij en met name de energieprijzen liggen alweer een stuk lager dan een jaar of twee geleden. Toch is het niet verkeerd om de ontwikkeling op dit vlak in de gaten te blijven houden, want niets spreekt vanzelf. Of je er als investeerder veel mee kunt is een ander verhaal. 

Afzwakkende inflatie

De sterke inflatie die een paar jaar geleden de kop op stak, beschouwden de autoriteiten in het algemeen als een voorbijgaand verschijnsel, veroorzaakt door onevenwichtigheden in energievoorziening en voedselprijzen. Die hadden te maken met de wereld na corona: de economie trok supersnel aan en het aanbod kon niet tegen de vraag op. Leveranties stagneerden. Daar kwam de oorlog in Oekraïne nog bij. 

Hoewel de oorlog, en dus ook de energieprijzen, onvoorspelbaar blijven, lijken de andere factoren zich langzamerhand te normaliseren. Leveringsketens zijn niet langer verstopt, de overtollige vraag zwakt af en het aanbod groeit. Hiervoor gebruikt men de kerninflatie, waarin de  volatiele energie- en voedselprijzen niet worden meegerekend. Kerninflatie meet de prijzen van goederen en diensten, die deels door loonsverhogingen en deels door prijsverhogingen van bedrijven worden veroorzaakt. Als de kerninflatie stijgt, dan is de inflatie zogezegd doorgedrongen in de hele maatschappij. Dan hebben werkgevers en werknemers feitelijk gezorgd dat ze er geen last meer van hebben.

Hardnekkig in Nederland

In Nederland blijkt de inflatie intussen behoorlijk diep te zijn doorgedrongen, wat bestrijding moeilijker maakt. Zo laten eenmaal gestegen lonen zich natuurlijk niet verlagen, terwijl ze wel aan hogere prijzen bijdragen. Voor 2024 verwacht de Nederlandsche Bank nog steeds 3.7% inflatie, in plaats van het streefpercentage van 2%. Kan dat nog worden bestreden? De ECB doet zijn best om de inflatie via renteverhogingen te temmen. Er zal minder geld worden geleend en uitgegeven. Er stroomt dus minder geld de economie in en de opwaartse druk op de prijzen neemt af.

Dat begint voor de meeste Eurolanden aardig te werken, maar De Nederlandsche Bank is er voor Nederland niet gerust op. Van drie kanten wordt het ECB-beleid hier ondermijnd. De overheid laat het begrotingstekort groeien en blijft de economie stimuleren. De vakbonden vinden de inflatie een goede gelegenheid om de lonen eens flink te verhogen, en werkgevers verhogen hun prijzen misschien sterker dan strikt nodig is. In Nederland wil niemand pijn lijden, en dus wil niemand inkrimpen.

Gevolgen voor investeerders

Wat heb je als investeerder aan zo’n verhaal, en hoe kun je op inflatie inspelen? Het ontnuchterende antwoord is wat mij betreft: nergens op inspelen! Inflatie is een onvoorspelbaar verschijnsel, vervelend maar je kunt er niets aan doen. Je kunt alleen je eigen beleid bepalen, en zoeken naar een goed rendement met weinig risico. Dat heb je wél zelf in de hand.

Hoge rente vastzetten

Als gevolg van het ECB-beleid zal de inflatie blijft hier uiteindelijk ook wel verder gaan dalen, maar naar schatting voorlopig wel boven de 3% blijven. Het blijft koffiedik kijken. Een vastgoedfinanciering levert bij Briqwise echter al gauw een vaste 7,5% rente op tegenwoordig, met looptijden van een jaar of vijf. Dat betekent dat je vijf jaar lang een mooi rendement maakt, ongeacht alle omstandigheden waar je geen invloed op hebt. Het is een veilig idee, want ook renteontwikkelingen zijn wispelturig. De centrale banken hebben de inflatie duidelijk nog niet onder controle. De geest kwam onverwacht makkelijk uit de fles en het is lastig om die er weer in te krijgen. Het lastige voor centrale banken is dat ze nooit weten wanneer hun beleid effect gaan sorteren. Er is tenslotte een vertragingsfactor: maatregelen hebben niet onmiddellijk effect op de prijzen. Bovendien blijven er schokken van buitenaf op de economische verwachtingen inwerken; oorlogsontwikkelingen, personeelstekorten die onverwacht lang aanhouden, noem maar op. Tenslotte kan het ECB-beleid zelf voor onprettige bijwerkingen zorgen, zoals in het ergste geval een recessie. Voor de Centrale Banken is het dus op eieren lopen en hun beleid is onvoorspelbaar. 

Speculanten en beleggers

Rondom het inflatiebeleid van de nabije en verre toekomst circuleren altijd speculanten, die met allerlei obligaties inspelen op stijgende dan wel dalende rentes. Voor beleggers op de langere termijn zijn deze fluctuaties niet van belang. Zij willen een constant en veilig rendement; liefst leningen die op vaste tijdstippen mooie rentes uitkeren. Voor deze beleggers is het aanbod van Briqwise prima geschikt. Rentes van 7,5% zijn geen uitzondering en altijd nog stukken hoger dan wat spaargeld oplevert. Wachten om te zien of het rendement nog hoger kan worden heeft naar mijn idee weinig zin. Het kan vriezen en dooien, maar het betekent in elk geval uitstel van rendement. Dat maakt de uiteindelijke opbrengst lager. Kortom: hoe eerder beginnen hoe beter. 

Ben jij ook geïnteresseerd in het financieren van vastgoed? Ondernemersdromen waarmaken én een hoog rendement ontvangen zonder gedoe? Meld je vrijblijvend aan en er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen.

Heb je zelf een suggestie of vraag voor Hans Nieuwenhuis? Laat het ons weten via info@briqwise.com.