Vastgoed is de ultieme reddingsboei

Table of Contents
Connect met ons
Transparent Facebook Icon
Transparent Linkedin Icon
Blijf op de hoogte van de laatste trends:
Gerelateerde artikelen

Dit artikel is geschreven door Hans Niewenhuis, o.a. eindredacteur NYSE | Euronext. Hans schrijft maandelijks een column over de ontwikkelingen op het gebied van vastgoedfinancieringen.

Investeerders die commercieel vastgoed financieren hoeven niet per se geïnteresseerd te zijn in het vastgoed zelf. Dit dient vooral als uiterste reddingsboei om mogelijke problemen te voorkomen. De stenen vormen het onderpand van een lening die de investeerder aan een ondernemer verstrekt. Het eerste hypotheekrecht die de investeerder op zijn eigen naam krijgt, geeft zo’n lening een zeer solide basis. Zo kan een belegging die een goed rendement oplevert, toch buitengewoon veilig zijn. 

Maximale winst en veiligheid

Het rendement van een vastgoedfinanciering is sinds vorig jaar flink gestegen en kan inmiddels de 7% op jaarbasis ruimschoots overtreffen. Dat is natuurlijk een prachtige ontwikkeling, maar kan tegelijkertijd voor twijfel zorgen. Want wat als de rente nog verder stijgt? Dat is heel goed mogelijk. Dan gaat zo’n financiering nog meer opleveren. 

Is het verstandig om daar dan op te wachten? Dat lijkt mij op z’n minst dubieus. Ten eerste is het helemaal nog niet zeker dat de rente verder stijgen gaat, er zijn genoeg argumenten voor het tegendeel te bedenken. Ten tweede: hoe langer je wacht met een investering, hoe later die zijn rendement gaat opleveren. Stel de rente is 7% en je gelooft in een verdere stijging.  Daarom wacht je met de investering totdat de rente inderdaad hoger staat. Dat gebeurt: een jaar later is de rente 7,5% en je besluit niet langer te wachten. Je gaat op dat moment een financiering aan. De half procent hogere rente weegt dan niet op tegen het gebrek aan rendement over het jaar waarin je hebt gewacht. 

Veiligheid boven avontuur

Investeerders van vastgoedfinancieringen zijn vaak zelf ondernemer geweest, en hebben een familiebedrijf succesvol gerund en uiteindelijk verkocht. Ze kennen de waarde van geld heel concreet, want ze hebben er hard voor gewerkt. Ze willen dat hun opgebouwde vermogen iets oplevert, maar veiligheid staat bovenaan, omdat ze in geen geval willen dat hun kapitaal gevaar loopt. Vastgoedinvesteringen voldoen aan die wens, maar er staat wel iets tegenover. Als de waarde van het onderpand stijgt, neemt het risico af maar blijft de renteopbrengst gewoon hetzelfde. De investeerder profiteert niet van de waardestijging. Dat is jammer, maar hoort bij een veilige belegging. Het is niet avontuurlijk, maar wel solide. Als je het vastgoed zelf bezit profiteer je wel van een waardestijging, maar je belegging wordt speculatiever. 

Het is een belangrijk punt om daar in elk geval een keuze in te maken. Kies je voor veiligheid, wat vaak gepaard gaat met een zekere saaiheid, of kies je voor onzekerheid met de kans op een hogere opbrengst, maar misschien ook een lagere. Tegen dit soort avonturen zijn veel beleggers, vanwege de stress, niet opgewassen. Kies je voor veiligheid dan is het verstandig om te weten met hoeveel opbrengst je genoegen neemt, ongeacht eventuele 

renteontwikkelingen in de toekomst. Het valt op dat investeerders vorig jaar 4,5 a 5% een heel acceptabele rente vonden en zich nu, bij 7%, afvragen of ze niet beter kunnen wachten op een nog hogere rente. Ik zou in dit geval zeggen: maak gebruik van de relatief hoge rente van dit moment, want je weet nooit hoe de toekomst zal zijn. Als een verdere stijging een inkoppertje lijkt, dan gaat de rente vaak naar beneden, en omgekeerd. Dat zagen we het afgelopen jaar: niemand had verwacht dat de rente nog zou gaan stijgen: politieke en economische onrust kunnen verwachtingspatronen zomaar bruut verstoren. 

Veiligheid beschermt tegen onrust 

Terecht maken veel investeerders zich zorgen om de maatschappelijke onrust die steeds sterker de kop opsteekt. Het is een reden waarom ze vaker kiezen voor beleggingen op de korte termijn. Een contract van vijf jaar is tegenwoordig wel het maximum, terwijl dat een paar jaar geleden nog tien jaar was. Ook financieringen voor één a twee jaar worden populairder, men durft zijn geld vaak niet langer vast te zetten. Daar hoort dan ook een steeds lagere LTV bij om de beleggingen nog veiliger te maken. 

Veiligheid, rendement en geen gedoe

In de verhouding tussen veiligheid en rendement voldoet vastgoedfinanciering nog steeds uitstekend, zeker als je het met deposito’s of obligaties vergelijkt. De rente van 7,25% die Briqwise uitkeert is uitstekend, zeker als je het met de lage risico’s vergelijkt. De reddingsboei van de eerste hypotheek op het vastgoed geeft de ultieme bescherming, maar is zeker niet het enige veiligheidsmechanisme. Het is sinds de oprichting van Briqwise nog nooit nodig geweest om dit toe te passen. Zie het als een cruiseschip: dat vergaat vrijwel nooit, maar heeft toch perfecte reddingsboten nodig. De passagiers voelen zich dan meer op hun gemak. Door zorgvuldig te kijken naar de kwaliteit van de ondernemer is de kans op gedoe minder groot. Voorzichtig en zorgvuldig zijn loont en voorkomt gedoe. Op een degelijke, bancaire manier naar de kwaliteit van de ondernemer kijken en niet alleen naar de kwaliteit van het vastgoed. Voorkomen is beter dan genezen. Het motto ‘geen gedoe’ is niet alleen belangrijk voor de investeerders, maar ook voor Briqwise zelf. Ondanks de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne, zijn er geen faillissementen en nauwelijks betalingsachterstanden geweest. 

Ben jij ook geïnteresseerd in het financieren van vastgoed? Ondernemersdromen waarmaken én een hoog rendement ontvangen zonder gedoe? Meld je vrijblijvend aan en er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen.

Heb je zelf een suggestie of vraag voor Hans Nieuwenhuis? Laat het ons weten via info@briqwise.com.