Zo fintech was vastgoedfinanciering nog nooit!

Table of Contents
Connect met ons
Transparent Facebook Icon
Transparent Linkedin Icon
Blijf op de hoogte van de laatste trends:
Gerelateerde artikelen

Briqwise koppelt ondernemers die op zoek zijn naar vastgoedfinanciering aan investeerders die op een veilige manier rendement willen maken op hun vermogen. Uniek is de fintech dienstverlening die partijen optimaal ontzorgt. Een ondernemer kan zelfs een lening aanvragen zonder documentatie te hoeven aanleveren.

Vastgoed biedt groeikansen voor ondernemers

Voor ondernemers biedt de aankoop van vastgoed goede kansen om hun bedrijf te laten groeien. Bovendien is kopen vaak voordeliger dan huren en kan een eigen bedrijfspand een solide pensioenvoorziening zijn. Rendement maken met commerciële verhuur is een ander motief om een pand aan te kopen. Daarnaast is er een (flinke!) groep ondernemers die al vastgoed bezit en op zoek is naar herfinanciering, om zo werkkapitaal te creëren.

Aan ideeën geen gebrek, de financiering is vaak het obstakel. Het gros van de banken reageert terughoudend, vooral bij mkb’ers die aankloppen voor ‘kleinere financieringen’. Verscherpte regelgeving maakt vastgoed financieren complex, tijdrovend en vaak onmogelijk. Lukt het wel, dan zijn de aflossingsverplichtingen groot en is boetevrij aflossen meestal niet mogelijk. Bijkomend nadeel is dat het besluitvormingsproces vaak traag is en de administratieve last voor de ondernemer hoog.

Vastgoed financieren zonder gedoe, via het Briqwise platform

Briqwise biedt de oplossing. Het platform koppelt ambitieuze ondernemers die vastgoed willen kopen – of bestaand vastgoed willen herfinancieren – aan particuliere investeerders die op zoek zijn naar een betrouwbare manier om rendement te maken. Met gunstige voorwaarden voor beide partijen.

Zo is de ondernemer niet of nauwelijks verplicht af te lossen, maar kán hij het wel op elk moment en bovendien boetevrij. De investeerder ontvangt een vaste, gegarandeerde rente en heeft met het eerste recht van hypotheek een heel betrouwbaar onderpand.

Fintech dienstverlening met personal touch

Vastgoed financieren via Briqwise verloopt soepel en zonder gedoe. Een ondernemer kan eenvoudig online aangeven welk leenbedrag hij wenst, en welk vastgoed hij (of zij) wil aankopen of als onderpand gebruiken. Per omgaande ontvangt hij een eerste bericht over mogelijkheden en kosten.

Kiest hij ervoor verder te gaan met de aanvraag? Dan hoeft hij in eerste instantie niet veel papierwerk aan te leveren. Hij geeft simpelweg Yolt Technology Services (YTS) toestemming om met de Cashflow Analyzer de geldstromen van zijn bankrekening in kaart te brengen. (Dit kan met hulp van de Europese PSD2 regelgeving.) Zo ontstaat letterlijk in enkele seconden een beeld van de financiële gezondheid van het bedrijf in de afgelopen anderhalf jaar.

De uitkomst van de analyse wordt eerst gedeeld met de ondernemer zelf. Pas als hij of zij akkoord is, wordt de informatie doorgestuurd naar Briqwise.

Vlot, gemakkelijk en betrouwbaar: fintech!

Pieter Porte van Briqwise is blij met deze fintech-toevoeging aan de service: “We vragen ondernemers nooit meer gegevens aan te leveren dan strikt noodzakelijk is om een aanvraag voor vastgoedfinanciering te beoordelen. Toch kost het verzamelen en overdragen van gegevens in de praktijk voor een ondernemer altijd meer tijd dan hij tot zijn beschikking heeft. Met de Cashflow Analyzer verloopt het vele malen sneller”.

“Minstens zo belangrijk is dat de betrouwbaarheid zeer hoog is”, vult Bas van Marissing, Product Manager bij YTS aan. “De data wordt immers direct bij de bron opgehaald: de bank waar de ondernemer bankiert. En dat is voor zowel de ondernemer als de investeerder heel prettig.” 

Persoonlijk gesprek

Naast de data uitwisseling is er altijd een persoonlijke kennismaking. Hierin schetst de ondernemer zijn bedrijf en zijn (vastgoed)plannen, en kan hij vragen stellen. Tijdens het gesprek probeert Briqwise zich een zo goed mogelijke indruk te vormen van:

  • de kwaliteit van het vastgoed (waarde en locatie, met hulp van een taxatierapport)
  • de kwaliteit van de ondernemer (denk aan ervaring en organisatie)
  • de kwaliteit van de onderneming (denk aan winstgevendheid, vermogenspositie en cashflow).

Belangrijk: Loan-to-Value

Briqwise voegt deze informatie toe aan de financieringsaanvraag en neemt een besluit. Frank van Dongen licht toe: “Naast de kredietwaardigheid van de ondernemer kijken we hierbij vooral naar de Loan-to-Value. Dat wil zeggen: de waarde van de lening ten opzichte van de waarde van het vastgoed, dat onderpand is. De maximale Loan-to-Value ligt bij ons op 75%. Daarmee zorgen we ervoor dat het risico beperkt blijft, waardoor het voor investeerders aantrekkelijk blijft om financiering te verstrekken.

Staan alle seinen op groen en heeft ook de ondernemer er een goed gevoel bij? Dan stelt Briqwise een Toestemmingsbrief op, die meteen de offerte is.

Akkoord? Dan kunnen investeerders de financiering claimen

Nadat de ondernemer zijn handtekening heeft gezet, wordt het vastgoed dat de ondernemer wil financieren aangeboden op het platform. “Daar doen we zorgvuldig”, zegt Guus Oerlemans, “niet alle informatie komt op de website. Investeerders die serieuze interesse hebben, krijgen van ons op verzoek een Informatiememorandum met wat meer gegevens. Als een investeerder het ziet zitten en de financiering claimt, maken we de deal rond bij de notaris. De ondernemer ziet het geld dan in no time op zijn bankrekening!” 

Ben je ondernemer en wil je weten of we jouw vastgoed kunnen financieren?

Doe een aanvraag via onze lenen pagina. Binnen 1 minuut heb je vrijblijvend een financieringsvoorstel in je mailbox. Dat biedt je een eerste indruk. In het vervolgtraject zoomen we samen verder in op je aanvraag (zie hiervoor) en kijken we of je bedrijf en je vastgoed voldoen aan onze criteria voor financiering.