Dit artikel is geschreven door Hans Niewenhuis, o.a. eindredacteur NYSE | Euronext. Hans schrijft maandelijks een column over de ontwikkelingen op het gebied van vastgoedfinancieringen.
Twee of meer aanbiedingen voor een financiering vergelijken lijkt een piece of cake. Veel ondernemers kiezen blind voor de laagste rente. Zorg echter wel dat je geen appels met peren gaat vergelijken! Banken en non-bancaire financiers schermen geregeld met kortingen die hun producten nog aantrekkelijker moeten maken, maar schone schijn bedriegt nogal eens als je de propositie beter bekijkt.
Briqwise pakt het anders aan. Hoewel sommige ondernemers de rente die Briqwise via haar platform rekent voor een vastgoedfinanciering hoog vinden, kiezen er velen toch voor Briqwise: de totale kostenload gedurende de looptijd is lager dan bij concurrenten, er zit flexibiliteit in de voorwaarden en de aflossingsdruk is significant lager.
Banken zitten soms wel 1,00% tot 1,50% lager in de rente dan Briqwise. Waarom dan niet ‘gewoon’ daar lenen? Omdat dit toch niet altijd de verstandigste en voordeligste keuze is voor ondernemers! Bij nadere beschouwing, voor wie verder kijkt dan alleen naar de rente, is Briqwise de concurrentie vaak voor en zijn onze financieringen uiteindelijk goedkoper en beter. Daar zijn een aantal redenen voor.
Briqwise en de banken
Het meest voor de hand liggende argument om voor Briqwise te kiezen is dat banken simpelweg niet meer alle ondernemers willen financieren. Met name het MKB met een financieringsbehoefte van €1.000.000 of minder, of opererend in bepaalde sectoren, wordt steeds vaker uitgesloten. Als banken wél willen financieren zijn de voorwaarden niet altijd zo gunstig.
In de eerste plaats moeten geldnemers de lening bij een bank tijdens de looptijd van 20 jaar volledig aflossen. Dat is dan toch maar mooi 5,00% aflossing per jaar! Bij Briqwise zijn leningen aflossingsvrij of grotendeels aflossingsvrij. Daardoor houden geldnemers tijdens de looptijd meer liquiditeit over om in hun onderneming te kunnen investeren. Ze kunnen aan het eind van de looptijd het gehele leenbedrag in één keer aflossen of de lening verlengen.
In de tweede plaats krijgen geldnemers bij banken vaak een aantal verplichtingen opgelegd die aardig in de papieren kunnen lopen. Zo moeten ze hun pand(en) jaarlijks laten taxeren, wat tot (onnodige) taxatiekosten leidt. Deze taxatierapporten zijn niet goedkoop, zeker wanneer een klant meer dan één pand in bezit heeft. Bij Briqwise zijn tussentijdse taxaties niet nodig.
In de derde plaats moeten geldnemers bij banken tijdens de looptijd regelmatig tussentijdse cijfers aanleveren en/of hun jaarcijfers voor een bepaalde datum gereed hebben. Dit leidt tot extra werk en accountantskosten. Bij Briqwise geldt ook deze verplichting niet.
Tot slot zijn er nog wat algemene redenen te noemen waardoor een ondernemer vaak beter af is bij Briqwise dan bij een bank. De benadering bij Briqwise is persoonlijker, minder formeel en minder bureaucratisch. Een lening komt daarom vaak via maatwerk tot stand, omdat Briqwise in staat is veel flexibeler met zijn klanten om te gaan. Dat betekent dat leningen sneller tot stand kunnen komen, met minder regels en papierwerk. Dit nog afgezien van het feit dat sommige financieringsaanvragen door een bank onmiddellijk worden afgewezen omdat banken allerlei starre, van bovenaf opgelegde, eisen stellen wat betreft terugbetaalcapaciteit en balanspositie van de onderneming.
Briqwise en andere platforms
Naast banken zijn er natuurlijk genoeg andere alternatieve financieringsplatforms die zich op de markt begeven. Directe concurrenten van Briqwise zijn platforms die buiten de bancaire sector om financieren. Ook ten opzichte van deze partijen is Briqwise in de regel goedkoper, zelfs als de rente een paar basispunten hoger ligt. Bij een vergelijking is het zaak om er het totale kostenplaatje over de gehele looptijd van de lening bij te betrekken. Daarbij zijn afsluitprovisie (en eventuele korting hierop), beheervergoeding en eventuele andere kosten van belang. Ten opzichte van de concurrentie is Briqwise hier in de regel de scherpste partij. De organisatie is mean & lean opgezet en brengt op een transparante manier ondernemers en investeerders bij elkaar via een internetplatform. Dat staat voor concurrerende tarieven.
Let bij het vergelijken van aanbiedingen ook op de manier waarop zaken gepresenteerd worden. Een beheervergoeding van 0,10% per maand die sommige platforms hanteren lijkt laag, maar reken je dat door dan is het toch 1,20% per jaar! Dan valt de beheerfee van 0,25% per jaar van Briqwise daarbij in het niet. Hetzelfde geldt voor sommige partijen die de rente per maand aanbieden. Een rente van 2,50% klinkt goed, dat is namelijk vergelijkbaar met je hypotheekrente! Is deze rente echter per maand verschuldigd dan betaal je per jaar 30%! Dan is de 6,00% tot 8,00% die je bij Briqwise op dit moment kwijt bent een schijntje.
Ten slotte zijn voor geldnemers flexibiliteit en eventuele kosten bij het aflossen van belang. Bij Briqwise kun je altijd boetevrij aflossen, wanneer je maar wilt. Dat is bij veel andere partijen in de markt niet het geval!
Conclusie
Als een ondernemer verder kijkt dan zijn neus lang is en zich niet alleen op het rentetarief van een lening fixeert maar ook andere factoren bij zijn keuze betrekt, dan blijkt Briqwise steeds een scherpe keuze. Of je Briqwise nu met banken of met directe concurrenten vergelijkt!
Ben je op zoek naar een passende financiering voor jouw ondernemersdroom? Check direct of wij jou kunnen helpen. Binnen 1 minuut ingevuld, binnen 24 uur wordt er contact met je opgenomen.
Heb je zelf een suggestie of vraag voor Hans Niewenhuis? Laat het ons weten via info@briqwise.com.